Maratonmånaden – del 2

Måndag 20 april.
Bara 6 dagar kvar till Virgin Money London Marathon 2015.
Jag borde vara förväntansfull, uppspelt och taggad till tänderna.
Istället är allt jag kan känna en intensiv smärta.
I en tå …

Paris var underbart.
London kan bli ännu bättre.
Eller en mardröm.
Allt hänger på läkningsprocessen i min infekterade tå.
Tåproblem FÅR inte sätta stopp för det här loppet.
Inget får sätta stopp för det här loppet. 2015 är ju MITT maratonår.

Defensiv strategi
För en vecka sedan sprang jag Paris Marathon. Det var en fantastisk upplevelse på många sätt men mentalt var det en prövning eftersom jag visste att mitt förhållningssätt i det loppet skulle påverka mina möjligheter att prestera bra eller överhuvudtaget kunna genomföra London Marathon två veckor senare. Eftersom mitt huvudfokus ligger på London Marathon (som jag på grund av upprepade vinterinfektioner tvingades avstå 2014) hade jag önskat att det loppet kommit först i kalendern, men eftersom så inte är fallet var det bara att gilla läget. Jag funderade länge på hur jag skulle lägga upp loppet och valde till slut en defensiv strategi.

En fantastisk dag
12 april var en fantastisk dag i Paris. Det mesta kändes bra men känningar i lårets baksida samt mindre smärtor i den djupt liggande höftmuskeln med namnet piriformis spökade under loppet. Jag bet ihop och stretchade var 5:e kilometer. Att bryta fanns inte på kartan. “Keep moving!” är min devis och det ville jag leva upp till. Men – jag är inte dum. Hjärnan måste få komma in och styra över hjärtat emellanåt. Att hålla mig skadefri är en av grundpelarna i hela mitt träningsupplägg. Så jag höll mig till strategin. Ta det lugnt, njut av atmosfären och tänk på London. Vilket är svårt när man är i en stad som Paris och kroppen fullpumpad av löparglädje och adrenalin bara vill framåt, framåt, framåt…

Ont i mål
När det var 2 km kvar hade jag kraftiga smärtor vid framfotens isättning, dock inte när jag landade med tyngdpunkten mitt på foten. Nåväl, tänkte jag då – det är nog ingen fara. Men när jag väl korsade mållinjen, trött och superglad, så trodde jag att jag hade tappat en av mina tånaglar. Det gjorde så fruktansvärt ont i tån just intill stortån!
Att tappa naglar eller att få skador på tårna är inget ovanligt vid längre distanser. Fötterna blir varmare efter några kilometer och expanderar något och det är därför viktigt med skor som inte sitter så tajt utan lämnar ca 1-1,5 cm extrautrymme för tårna.
Tån satt kvar men gjorde ont och var lite röd. Det går säkert över, tänkte jag, och kände mig lugnare.

Happy FeetVaret sprutade
Några dagar efter loppet började tån dock “spöka” igen. Området kring nageln var rött och irriterat och när jag klippte bort en bit av den (jag hoppas ni inte sitter och äter frukost nu…) så sprutade varet ut! Jag rengjorde tån och lade alsolspritomslag om den för att dra ut lite var och motverka en eventuell infektion. Under natten till söndagen en vecka efter loppet i Paris blev smärtan mer intensiv och det bultade ordentligt i tån.
Jag hade svårt att sova och när jag var uppe och baddade tån började jag fundera. Mörka tankar cirkulerade plötsligt i mitt huvud och de ville inte försvinna.
Tänk om jag inte kan …
NEJ! Jag SKA springa på söndag!
Punkt.
Söndagen passerade och läget var under kontroll. Men så kom en ny svängning natten till måndagen då smärtan blev ännu intensivare. Jag hade då så ont att jag inte kunde stödja på foten och inte böja någon av tårna på högerfoten. Det gjorde så förbaskat ont så att mina tankar började kretsa kring blodförgiftning och amputation. Och värst av allt – tänk om jag missar London Marathon. Igen …

Till läkaren
Klockan 8 på måndagsmorgonen ringde jag till Vårdcentralen och fick en läkartid. Väl på plats hos läkaren gjorde tån inte lika ont längre men hon såg att den var svullen. Med maratonstarten bara 6 dagar borta fann läkaren det bäst i att skriva ut penicillin. Egentligen vill jag undvika att ta penicillin eftersom det kan ge biverkningar i form av magproblem, vilket som ni förstår inte är att föredra inför ett maratonlopp. Men om det krävs för att jag ska kunna springa i London på söndag så är det bara att bita i det sura äpplet. Jag påbörjade därför kuren ganska omgående och nu är det bara att hålla tummar och … hm … tår, för att läkningsprocessen ska gå så snabbt som möjligt.
Om ett par dagar börjar jag kolhydratladda och jag hoppas verkligen att penicillinet inte påverkar magen i så hög grad att jag inte kan äta eller att jag inte får behålla maten. Imorgon flyger hela familjen till London. Det betyder mycket att ha Bianca och Konstantin med mig. Om jag inte kan stödja mig på foten så kan jag i alla fall stödja mig på dem …
(To be continued).

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Maratonmånaden – del 1

paris-londonTvå maratonlopp på två veckor är inget jag skulle rekommendera mina framtida klienter.
Men ibland lever man inte som lär och ibland behöver både kroppen och knoppen en extra utmaning.
Bära eller brista – nu tar jag dubbeln!

Paris om en månad.
London två veckor senare.
Klockan tickar obönhörligt och varje minuts löpning är viktig för mina förutsättningar att fullfölja och klara av dessa båda storlopp utan att dra på mig stressfrakturer eller andra förslitningsskador.
Så hur ser min plan ut?
Vad är viktigast att tänka på?
Och vilka rädslor har jag inför detta på så sätt och vis både fantastiska och fasansfulla äventyr?
Det och mycket annat har jag för avsikt att dela med mig av i den här bloggen.
Mycket nöje. Nu kör vi.

Behöll min plats
Två maraton på två veckor är alltså mitt mål i april. Den 12 april smäller det i Paris och 26 april i London. London Maraton hade jag en plats till redan 2014 men efter ett år följt av flera infektioner fick jag ställa in loppet. Som tur var kunde jag behålla platsen till i år.
Beslutet att köpa en plats i Paris Maraton var väl kanske inte mitt livs mest genomtänkta. Oftast funderar jag igenom mina beslut noga och väger för och nackdelar varv efter varv i mitt huvud, men just den här gången tänkte jag att “nu får du ge järnet Daniela”.
Under 2014 tänkte jag att 2015 minsann skulle bli ett bra löparår och kanske var det med det i tankarna som jag agerade lite galet och köpte startplats till ytterligare ett maraton.

Långpassen viktiga
Nåväl, nu sitter jag här och tänker anta min utmaning.
Jag SKA hålla mig frisk och försöka mig på både Paris- och London Maraton.
Min huvudstrategi är att inte slarva med långpassen samt att vila lagom för att återhämta mig bra. Vis av egen erfarenhet från träningen inför Stockholm Maraton 2013 vet jag att långpassen är passen man absolut inte får slarva med. De passen tränar kroppen att bygga specifik uthållighet och förbättra kroppens hållfasthet i skelett, senor och leder. Dessutom lär du kroppen att utnyttja fett som bränsle och inte bara glykogen (kolhydrater som lagrats i muskler och lever). Samtidigt gäller det att starta med långpassen i god tid innan loppet och sedan springa ett sådant ca en gång i veckan. Det är även viktigt att inte öka med mer än ca 10-15 % mellan veckorna.

Tiden är knapp
Igår (1 mars) sprang jag ett långpass motsvarande exakt en halvmara (21,1 km) på ca två timmar. Det var ett tufft pass som verkligen kändes i kroppen.
Du som själv springer mycket vet att det hinner snurra många tankar genom huvudet under ett längre pass. Så även för mig, igår. Framför allt frågade jag mig själv hur jag ska kunna klara ett helt maraton om bara en månad?
Eftersom en sådan känsla återspeglar mitt fysiska tillstånd är slutsatsen att jag inte är redo att springa ett maraton. Och att tiden är knapp. Med bara tre långpass kvar på schemat inför avresan till Paris inser jag själv att det kan bli tufft. Tufft men inte omöjligt.
Det här får helt enkelt bli ett lite våghalsigt experiment med mig själv för att se om kroppen klarar hela vägen. Dagens måndagsträning bestod av ett lugnt distanspass på lite drygt 6 km. I morgon blir det en vilodag alternativt lätt simning i 30 minuter.
Slutligen, till alla där ute med någon form av mål i sikte – Keep moving!

Posted in Tävling/lopp | Tagged , , , , | Leave a comment

Designa dina egna löparskor!

Kittlas du också av tanken att springa i ett par egendesignade löparskor?
Då ska du klicka på Nike-bannern nedan.
När du designar din sko får du bland annat välja:

  • Dämpning
  • Överdel
  • Personlig skrift (exempelvis ditt namn)

Här finns en VIDEO som visar hur det går till.

Sedan är det bara att leka skotillverkare …

link.html

 

 

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Hälsohelg med Run Your Life

webb-dragare

Hitta balansen i vardagen

  • Kom igång med löpning
  • Mindfulness och tai chi
  • Intressanta föredrag
  • Spa och hälsosam mat

Run Your Life har tillsammans IMG_1200med Hotel Svea och hälsocoacherna Sabina Hansson och Lars Nilsson satt samman ett paket fyllt av motion, inspirerande föreläsningar och god, hälsosam mat med regional prägel.

Under hälsohelgen Hälsa på Österlen får du lära dig mer om kost och träning och erbjuds en unik möjlighet att stifta bekantskap med ämnen som mindfulness, chirunning och tai chi.smoothie

Coacher utbildade inom tai chi, löpning, kost och mindfulness förser dig med verktygen för att hitta en bättre balans i vardagen och bidrar med inspiration till nya motionsformer och sunda kostvanor.

Under helgen bor du på anrika Hotel Svea som är Österlens äldsta och största hotell. IMG_1235De flesta rummen är nyrenoverade och personalen är känd för sin vänliga och personliga service. Massage, bastu och relaxavdelning finns att tillgå.

Datum: 6-8/2 samt 20-22/3.
Pris: 3995 kr / person.

I priset ingår del i dubbelrum 2 nätter med helpension, föreläsningar och workshops, samt fri tillgång till bastu och träning på närliggande gym.
Enkelrumstillägg: 600:-. Minimum 10 deltagare.

Boka paketen senast 31 januari respektive 14 mars på receptionen@hotelsvea.se eller telefon 0414-41 17 20.

pink-present-box-hiOBS! 10% JULRABATT
T.O.M 31 DECEMBER!

Detaljerat program finner du här:

Hälsa på Österlen

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Lidingöloppets långa lidande – och lidelse …

This gallery contains 2 photos.

              34 branta backar. 20 000 löpare. Ett fascinerande idrottsevenemang. Det här är berättelsen om min debut i loppet som så många älskar trots alla backar de hatar … ”För att älska måste du … Continue reading

More Galleries | Leave a comment

Keep moving!

IMG_8588b

”I run, therefore I am. And given the years improved fitness adds to our lives, if I did not run, maybe I would no longer be …”

På den här webbplatsen kommer du inom kort att kunna boka guidade löparturer i Ystad med omnejd. Här kommer också att finnas möjlighet för företag att boka in friskvård med utbildad löparcoach. Och sist men inte minst kommer vi att erbjuda löparresor till  storstäder som London, Berlin och Paris. Välkommen till löpningens underbara värld!

Posted in Uncategorized | Leave a comment